Bir kulüpten fazlası...

İnsan Gücüyle Çalışan Gemi

spor-gemi

 

Ünlü İtalyan mimar Carlo Ratti’nin kurmuş olduğu Carlo Ratti Associati son derece yenilikçi tasarımı ile ortaya attığı projede bu sefer insan gücüyle çalışan bir spor salonu kurmayı hedefliyor. Üstelik bu spor salonu diğer spor salonlarından farklı olarak Paris’in Sen Nehri üzerinde seyahat edecek. Bu yüzden de spor salonu olma özelliğinin yanı sıra gemiyi de andıran bir havası olduğunu söylemek mümkün.
Bir başka özellik ise geminin içinde kullanılan olağanüstü teknoloji. Geminin içindeki artırılmış gerçeklik ekranı sayesinde gerçek zamanlı performans bilgisi sporculara kolaylıkla aktarılıyor. Spor salonu-gemi 20 metre uzunluğunda ve ortalama 45 kişinin aynı anda spor yapması için oldukça yeterli alana sahip.
duzenek

Şimdi de gelelim asıl önemli kısım olan enerjinin nasıl insan gücüyle aktarıldığı. Spor salonunda egzersize başlayan her kişi kullandığı makine sayesinde bu enerjinin kaynağı oluyor. Makinelerdeki pedallar, pedal enerjisini elektrik enerjisine çeviren bir tür çeviriciye bağlı. Sporcu pedalı her çevirişinde bu çevirici sayesinde sistem üretilen enerjiyi üç farklı işlev için kullanıyor. Bunlardan ilki fitness aletlerinin çalışımında kullanılıp sistemin devamlılığını sağlıyor. Diğeri ise geminin sudaki hareketi için elektrik panellerine aktarılıyor ve güneş panelleri ile üretilen enerjiye destek çıkıyor. Kullanılan enerjiye rağmen ortada fazlalık halinde enerji de kalıyor ve bu enerji sistem tarafından elektrik şebekesine yollanıyor.

Bir yanıt yazın